Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 176 ΕΥΡΏ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
           Π. Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Παπαγιάννη 3  50100 Κοζάνη
Τηλ.-fax  2461034739
Email : sypekoz@gmail.com
             Κοζάνη  7/6/2011
             Αρ. Πρωτ.      692                                          

Προς        Όλα τα μέλη του Συλλόγου        
ΘΕΜΑ : Επισύναψη εγγράφων
     Σας επισυνάπτουμε δύο έγγραφα που αφορούν :
1.  Στην ενημέρωση εκ μέρους των Συλλόγων διδασκόντων Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας. Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για το έγγραφο.
2.  Σε ενημερωτικό έγγραφο του νομικού συμβούλου της ΔΟΕ Γιάννη Δραγασάκη  σχετικά με τη διεκδίκηση του επιδόματος των 176 ευρώ αναδρομικά.
Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους και στις οικογένειές τους, 
Κ Α Λ Ο   Κ Α Λ Ο Κ Α Ι Ρ Ι
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                 ΣΟΦΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ                                            ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΟΥΤΖΙΟΜΗΤΡΟΣ

                                     ΠΡΟΣ : ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ  ΓΟΝΕΩΝ 
                                                           ΚΑΙ  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
                                                                         
Αγαπητοί  γονείς,
                        Λίγες μέρες πριν τη λήξη του Σχολικού έτους το Υπουργείο  Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με δύο αιφνιδιαστικές αποφάσεις επιβάλλει την κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας , της Γαλλικής και Γερμανικής  γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία , της Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής γλώσσας στο Γυμνάσιο.
            Σύμφωνα με τις αποφάσεις Φ.12/518/61284/Γ1/27-05-2011 για τα Δημοτικά και 62780/Γ2/02-06-2011 για τα Γυμνάσια
-          Η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών , που θα φοιτήσουν στην Ε’ και Στ’ τάξη , θα αποφασίσει ποιά γλώσσα θα διδαχθεί το κάθε Δημοτικό  Σχολείο για φέτος και τα επόμενα χρόνια.
-          Όσο αφορά τα Γυμνάσια η καθιέρωση της γλώσσας θα οριστεί κατ’ αρχάς από  την οργανικότητα των υπηρετούντων εκπαιδευτικών και κατά δεύτερο από την προτίμηση της πλειοψηφίας των μαθητών.
-          Η 2η ξένη γλώσσα δεν θα επιλέγεται, αλλά θα επιβάλλεται. Έτσι  ένα ποσοστό μαθητών θα παρακολουθεί μια ξένη γλώσσα που δεν είναι της επιλογής του.
-          Οι μαθητές που θα θελήσουν να διδαχτούν τη γλώσσα της αρεσκείας τους θα αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλη σχολική μονάδα.
-          Θα επέλθει οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών, οι οποίες θα αναγκαστούν να πληρώσουν, εκτός σχολείου, την εκμάθηση της γλώσσας που επιθυμούν ή έχουν ήδη ξεκινήσει.
-          Δεν θα υπάρχει σύνδεση του Δημόσιου Σχολείου με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
Για τους  παραπάνω λόγους  οι σύλλογοι διδασκόντων Γαλλικής και Γερμανικής  Γλώσσας καλούν τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σε μια ενημερωτική συνάντηση  την Τετάρτη  08-06-2011 στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο  Κοζάνης και ώρα 6.00 μ.μ.
                                                                             Οι Σύλλογοι  Διδασκόντων
                                                                              Γαλλικής  και Γερμανικής   Γλώσσας                                                                             
                                                                                             
            ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
          ΓΙΑΝΝΗ Ε. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ                                Αθήνα 6-6-2011
ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 228 & ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ 2                          Προς τη ΔΟΕ 
      ΤΗΛ.: 6540508  FAX: 6540507
Θέμα:  Ειδική Παροχή των 176 €
Να πάλι που είναι αναγκαίο και επιτακτικό να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη του εν λόγω θέματος και για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, αφού κατακλύζεστε από πληροφορίες και δικαίως βρίσκεστε σε κάποια αναστάτωση.
Υπενθυμίζουμε ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι εκπ/κοί ανάθεσαν σε διάφορα δικηγορικά γραφεία, και σε μας, το τελευταίο εξάμηνο 2006, την άσκηση αγωγών διεκδίκησης του επιδόματος αυτού των 176€.
Οι περισσότερες από τις αγωγές αυτές δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί να συζητηθούν στα Διοικητικά Δικαστήρια, τα οποία είναι αρμόδια για τους μόνιμους υπαλλήλους. Κάποιες όμως είτε πιλοτικά είτε κατά προτίμηση είτε λόγω ρυθμού εκδίκασης κάποιων Δικαστηρίων, συζητήθηκαν, εκδόθηκαν αποφάσεις και το καλό είναι πως ως προς το δικαίωμα είναι θετικές, στα μεν αστικά δικαστήρια μέχρι και τον Άρειο Πάγο στα δε διοικητικά μέχρι και το Εφετείο και αναμένεται απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας, οπότε και θα κριθεί οριστικά το θέμα.
Μεγάλο όμως πρόβλημα ακόμη είναι το ζήτημα της παραγραφής. Ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει υπέρ της 2ετούς παραγραφής των αξιώσεων των υπαλλήλων, ενώ το Συμβούλιο Επικρατείας και με πρόσφατη απόφασή της Ολομέλειας έκρινε υπέρ της 5ετούς παραγραφής. Λόγω δε της σύγκρουσης αυτής, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, από το οποίο αναμένεται με αισιοδοξία, (ύστερα και από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), κρίση υπέρ της 5ετούς παραγραφής.
Με βάση λοιπόν τα δεδομένα αυτά, αφ'ενός δηλαδή την αναμονή έκδοσης αποφάσεως από τα ανώτατα δικαστήρια και αφ'ετέρου την αβεβαιότητα για την παραγραφή και προς αποφυγή ασκήσεως αλλεπάλληλων αγωγών, είχαμε συστήσει την κατάθεση αιτήσεων στην Υπηρεσία με αίτημα την καταβολή του επιδόματος, ώστε να διακοπεί η παραγραφή και να μη χαθεί το δικαίωμα. Απ'όσο γνωρίζουμε τέτοιες αιτήσεις κατατέθηκαν από όλους τόσο το 2008 όσο και το 2009.
Η μέχρι τώρα νομολογία ορίζει ότι τόκοι οφείλονται μόνο από την κοινοποίηση της σχετικής αγωγής στο Δημόσιο και όχι από την κατάθεση της παραπάνω αίτησης. Για μας αυτό όχι μόνο είναι δευτερεύον, αλλά και σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του ΕΔΑΔ η τοκοφορία των αξιώσεων αυτών αρχίζει από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές και όχι από την επίδοση της αγωγής, που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξουν θέση και τα ελληνικά δικαστήρια. Δεν υπερασπιζόμαστε όμως απόλυτα την άποψή μας αυτή γιατί για πολλούς μπορεί να είναι σημαντικό ζήτημα.
Επειδή εμείς εμμένουμε στη θέση ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να ασκηθούν σ'αυτή τη χρονική συγκυρία αγωγές, συνιστούμε την υποβολή και πάλι νέας αίτησης στην Υπηρεσία, με το απλό αίτημα: «Παρακαλώ να μου χορηγήσετε το επίδομα των 176€ για το διάστημα από την υποβολή της προηγούμενης αίτησής μου, μέχρι σήμερα».
Τονίζεται όμως με έμφαση ότι η υπόδειξή μας αυτή σε καμιά περίπτωση δεν είναι δεσμευτική και επαφίεται σε καθένα και καθεμιά να αποφασίσει ελεύθερα τόσο για την επιλογή άσκησης αγωγής, όσο και για την επιλογή δικηγορικού γραφείου για το σκοπό αυτό. Εμείς πάντως, συνεπείς με τα παραπάνω, δεν ασκούμε αγωγές σ'αυτή τη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου