Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ονομάζομαι Μαρία Πετκανοπούλου  και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1960.
Μεγάλωσα με πολλή αγάπη, πολύ παιχνίδι και ένα πάθος για τα βιβλία, που ποτέ  δεν είχα αρκετά. Μεγαλώνοντας (αν έγινε αυτό) κατάλαβα ότι η αγάπη δεν τελειώνει, τα βιβλία δεν θα τα χορτάσω ποτέ και τα παιχνίδια θα κάνουν τη ζωή μου ένα όμορφο παιχνίδι.
Η  αίγλη του να συναντάς καθημερινά παιδιά στη δουλειά σου και  η πρόκληση της ευθύνης απέναντι στο αύριο του κόσμου που περνάει από τα χέρια μας σήμερα ήταν  το κίνητρο από τα δύο πτυχία  μου, το ένα  του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων  και το άλλο του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης να διαλέξω το δεύτερο.
Νηπιαγωγός στο 4ο Νηπιαγωγείο Συκεών με 26 χρόνια στην τάξη.
Συγγραφέας των  βιβλίων: « Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» εκδόσεις  Καλειδοσκόπιο, με εικονογράφηση της κόρης  μου  Άννας Καρνή, βραβευμένο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το βραβείο Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, τον Απρίλιο του 2011και του βιβλίου «Παίζουμε; 99+ 1 Αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια» από τις εκδόσεις  Καλειδοσκόπιο, μια καινοτόμα πρόταση για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα και τα οικογενειακά δρώμενα όπου όλα μαθήματα και όλες οι στιγμές που ζούμε μπορούν να γίνουν επιτραπέζιο παιχνίδι.
Είμαι εισηγήτρια σε σεμινάρια για την φιλαναγνωσία και την προώθηση της ανάγνωσης, σε  σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα  την  « Ένταξη των επιτραπέζιων παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία» και « Οικογενειακό ραντεβού γύρω από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι» «Λογοτεχνία και επιτραπέζια παιχνίδια» και σε εργαστήρια για παιδιά, όπου σχεδιάζουν και φτιάχνουν τα δικά τους επιτραπέζια παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά ή εργαστήρια από κοινού γονιών και παιδιών για τη δημιουργία επιτραπέζιων παιχνιδιών μετά την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου.
Τα πτυχία  των Αγγλικών, των Γαλλικών  και των Ιταλικών  έμειναν στα βασικά Lower, Certificate και  Diploma, αλλά είναι αρκετά για να απολαμβάνω τα παιδικά παραμύθια στις γλώσσες αυτές όταν ταξιδεύω.
Το πάθος μου είναι η αρχαιολογία και τα ταξίδια, οργανώνω μόνη μου ταξίδια και ταξιδεύω  εκεί όπου υπάρχουν ίχνη της Ελληνικής Ιστορίας και των πρώτων ανθρώπων.
Είμαι παντρεμένη με το γιατρό Νικόλαο Καρνή και έχω δυο παιδιά τον Απόστολο 28χρονών, Πολιτικό Μηχανικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και την Άννα, 25 ετών,  που  είναι νηπιαγωγός και εικονογράφος.
Κυρία Πετκανοπούλου καλωσορίσατε στο KindyKids.gr! Αλήθεια, πως ήρθε η συγγραφή παιδικών βιβλίων στη ζωή σας;
Αποδέχομαι το καλωσόρισμα σας με ένα ευχαριστώ για τη πρόταση και την τιμή για μένα, αυτής της συνέντευξης. Το βιβλίο μου « Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» μπήκε στη ζωή μου το 2005 όταν δούλευα ένα σχέδιο εργασίας για το χρώμα και έψαχνα ένα παραμύθι για το πώς οι άνθρωποι έβαλαν το χρώμα στη ζωή τους. Ζήτησα από μια καθηγήτρια εικαστικών και αυτή μου είπε ''Δεν έχω βρει κάτι ανάλογο, αλλά γράψε εσύ ένα. Αυτό το «γράψε» είχε μέσα μου τη δύναμη της αυτοεκπληρούμενης προφητείας και αμέσως άρχισα να σκέφτομαι το παραμύθι που εγώ θα έγραφα.
Πως προέκυψε ο Μικρός Ζωγράφος των Βράχων; Το θέμα του είναι πραγματικά πρωτότυπο!
Η ιδέα στο μυαλό μου ήρθε ακριβώς έτσι, «πώς ένιωσε ένα παιδάκι της εποχής των σπηλαίων όταν βγήκε στη φύση μετά το κλείσιμο του χειμώνα και το σκοτάδι και την εντύπωση που του έκαναν τα χρώματα της φύσης», άρχισα να   γράφω το παραμύθι,  δίνοντας το όνομα ΠΟΚ από την πρώτη στιγμή, θεωρώντας ότι τα ονόματα των πρωτόγονων ήταν απλοί ήχοι Από τη στιγμή που μια μυθοπλαστική ιστορία δημιουργείται και στήνονται οι ρόλοι, οι ήρωες, θυμίζουν απείθαρχα παιδιά και δεν σε υπακούουν κάνοντας του κεφαλιού τους. Σε κατευθύνουν και δεν τους κατευθύνεις, σου υπαγορεύουν και δεν τους υπαγορεύεις, παίζουν μαζί σου και κάνουν πάντα αυτό που θέλουν. Έτσι και ο ΠΟΚ με οδήγησε   μόνος του προς τις βραχογραφίες..
Πόσο εύκολο / δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο;
Το να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να είναι το πιο εύκολο ή το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου, ανάλογα με τη μαστοριά που διαθέτει ο συγγραφέας, με τη δική του ευκολία ή δυσκολία να παίξει με τις λέξεις, να τις συνταιριάξει με τέτοιο τρόπο, που  να μπορούν να μεταπλάθουν την πραγματικότητα, να της δίνουν αισθητική αξία, ώστε να δημιουργεί συγκίνηση στον αναγνώστη και να τον παίρνει μαζί της.  
Πως μπορεί να χρησιμοποιήσει μια νηπιαγωγός στην τάξη της το βιβλίο σας;
«Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο  είναι ένα παραμύθι που διαβάζοντας το, κάνεις ένα ταξίδι πολύ πίσω στο χρόνο, γιατί το μυθοπλαστικό του παρόν τοποθετείται χρονικά στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο ανάμεσα στο 35.000π. χ. και στο 10.000π.χ.  στην εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων, εκεί που έζησαν οι μακρινοί γεννήτορες μας μέσα στα κρύα και σκοτεινά βάθη μιας σπηλιάς και με  την ανεπανάληπτη τέχνη των βραχογραφιών, όχι  μόνο μας άφησαν τα αποτυπώματα  της ύπαρξης τους,  αλλά μας έδειξαν ότι η Τέχνη είναι τόσο παλιά, όσο και ο άνθρωπος.  Η νηπιαγωγός  μπορεί να υποστηρίξει από την πλευρά της λογοτεχνίας θέματα όπως ζωγραφική, βραχογραφίες, κατοικία, ενδυμασία, διατροφή, συναισθήματα ή να σχεδιάσει  μια διαθεματική προσέγγιση με βάση το παραμύθι.                                                     
Εικονογράφος στο βιβλίο σας είναι η κόρη σας. Αλήθεια τι πρόσφερε αυτή η συνεργασία στη σχέση σας;
Η Άννα δήλωσε την επιθυμία της να  ζωγραφίσει το παραμύθι ενώ γραφόταν το 2005 και ήταν μόλις 15 χρονών. Τελικά  η κοινή μας επιθυμία εκπληρώθηκε όταν άρχισε η  εικονογράφηση   το  Φεβρουάριο του 2009 που μας έφερε σε μια πρωτόγνωρη διάσταση σχέσης. Χωρίς τα όρια μιας  τυπικής συνεργασίας δυο ξένων ανθρώπων, κάθε διαφωνία, καθυστέρηση, έμπνευση και εκτέλεση μας οδηγούσε από την έντονη διαφωνία στην απόλυτη ταύτιση και ευτυχία σε ένα υπέροχο ταξίδι γνωριμίας και αλληλοκατανόησης.
Έχει αλλάξει η σχέση σας με τα βιβλία αφότου γράψατε τα δικά σας; Και αν ναι με ποιο τρόπο;

Η σχέση μου με τα βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν ένα πάθος ανικανοποίητο και φοβάμαι ή χαίρομαι πως έτσι θα μείνει για πάντα.
Τι σημαίνει για εσάς η βράβευση του βιβλίου σας;
Όταν παρέλαβα το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου» για Πρωτοεμφανιζόμενο  Συγγραφέα δια χειρός  της ίδιας της κ Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και άκουσα να χαρακτηρίζει το βιβλίο μου ένα πραγματικό λογοτέχνημα, ένιωσα πως ζούσα ένα όνειρο πέρα από κάθε φαντασία. Και ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία με το Βραβείο στα χέρια, να μιλάω από το βήμα και να είναι μπροστά μου, όλοι οι Συγγραφείς και οι Εικονογράφοι που μέχρι τότε μου  ήταν γνωστά μόνο τα ονόματα τους πάνω στα βιβλία.
Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο βιβλίο όταν ήσαστε παιδί;
'Ο Παπούφ το αρκουδάκι'' ήταν το αγαπημένο μου παραμύθι που το διάβαζα σε ένα  βιβλίο  «Παραμύθια του Βουνού». Ένα παραμύθι που έκανε την πίστη μου στα όνειρα και στη φαντασία να μην τελειώσει μέχρι σήμερα.
Πως πρέπει κατά τη γνώμη σας να επιλέγουν οι ενήλικες βιβλία για παιδιά;
Με κάθε βιβλίο ένα μικρό κομμάτι τέχνης έρχεται  κοντά μας και αυτό δεν έχει ηλικία. Αν φέρει  συγκίνηση στο γονιό τότε είναι κατάλληλο και για το παιδί του.
Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του ν' αγαπήσει το διάβασμα από μικρή ηλικία;
Η  σχέση   με το βιβλίο   δεν είναι δεδομένη από τη φύση του ανθρώπου,  δεν μεταβιβάζεται, δεν συστήνεται, δεν χαρίζεται και είναι μια σχέση τελείως προσωπική. Είναι μια σχέση που καλλιεργείται. Αν ένα παιδί έχει την τύχη στο οικογενειακό του περιβάλλον να διαβάζουν, έχει πολλές ελπίδες να  γεννηθεί μέσα του  η αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα. Το δύσκολο είναι να έχει ένα παιδί πάθος και να μην έχει  πολλά βιβλία, όπως εγώ, ίσως για αυτό δεν τα χόρτασα ποτέ.
Το πιο εύκολο και το πιο ιδεατό είναι και να υπάρχει το πάθος και να υπάρχουν τα βιβλία. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι γονιός και παιδί πρέπει να βρεθούνε στην ίδια αγκαλιά με το βιβλίο.
Υπάρχουν κάποια βιβλία που κατά τη γνώμη σας πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται σε μια τάξη νηπιαγωγείου;
Να υπάρχουν βιβλία, πολλά βιβλία και άλλα τόσα και άλλα τόσα και άλλα τόσα, τότε θα υπάρχουν όλα όσα πρέπει να υπάρχουν.
Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το KindyKids.gr;
Το KindyKids.gr σκέφτεται πριν από μας για μας και η αίσθηση ότι θα βρούμε λύσεις σε προβλήματα, ιδέες, συμβουλές  και εμπνεύσεις μας κάνει να νιώθουμε τόσο οικεία λες και είναι δικό μας.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και την ποιότητα της δουλειάς σας.    Το πάθος σας για αυτό που κάνετε φαίνεται και μας παρασέρνει.
Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μαρία Πετκανοπούλου για το χρόνο  και την συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚindyΚids.gr. Της ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλα όσα κάνει και να την οδηγούν πάντα σε δημιουργικά μονοπάτια, όπως αυτά που μέχρι τώρα περπάτησε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου